China a fost mereu înaintea tuturor

După cum probabil bine știți foarte multe lucruri interesante dar și foarte necesare umanității au fost descoperite, inventate în China. Mătasea, porţelanul, hârtia sau praful de puşcă apar prima dată în China mult înaintea celorlalte civilizații care acum se laudă cu tot felul de prostioare moderne fără să știm cu adevărat ce se mai întâmplă astăzi prin China. 
Periuţa de dinţi Multă vreme îngrijirea danturii era un procedeu cu totul neglijat în trecut. În multe ţări periuţa de dinţi fiind introdusă abia după epoca Renaşterii. Oamenii foloseau ca scobitori, ţepii porcilor spinoşi, oase sau pene. Prima periuţă de dinţi cu peri, asemănătoare celei de astăzi, a fost inventată în China în timpul dinastiei Tang (619-907 e.n.). Avea un mâner de bambus şi peri din păr de porc. Cam prin secolul al XVII-lea, periuțele de curăţat dinţii au fost aduse în Europa de către comercianţi chinezi.

www.tripsavvy.com

Zmeul Și zmeiele sunt obiecte de origine chineză de acum aproape 3.000 de ani. Primele zmeie erau din lemn şi se foloseau în timpul operaţiunilor militare, pentru semnalizare, trimitere de mesaje, testarea vântului ori măsurarea distanţelor. Apoi au devenit o formă de artă, decorate cu motive tradiţionale şi creaturi mitologice, dar şi o jucărie zburătoare pentru copiii din întreaga lume.

Hârtia igienică În străvechime, oamenii foloseau pentru igiena corporală post-defecare băţul cu buretele înmuiat în oţet, pietre, iarbă, muşchi de copaci, coceni, frunze, zăpadă sau lână. Chinezii foloseau hârtia igienică încă din secolul al VI-lea. Imaginați-vă cum ne-ar fi acum fără ea. De abia în 1871 în America s-a pus în vânzare așa ceva sub formă de rolă. Pentru a nu mai folosi hîrtii scrise  în anul 1391, în timpul Dinastiei Song, un împărat a poruncit ca, pentru igiena sa personală la toaletă, să fie fabricate bucăți speciale de hârtie, cu dimensiunea de 1/0,60 metri.

Clopotul Primele dovezi arheologice ale existenţei clopotului datează din îndepărtatul mileniu III î.e.n., din cultura Yangshao a Chinei neolitică. La început au fost realizate din ceramică, pentru ca în jurul anului 2000 î.e.n., să apară cele din bronz.

Bancnotele Banii de hârtie sunt o altă invenţie inteligentă a chinezilor. China a adoptat hârtia prin secolul al II-lea î.e.n., iar dezvoltarea bancnotei a început în timpul dinastiei Tang în timpul secolului al VII-lea. Banii de hârtie se pare că sunt o mare descoperire. Poate chiar cea mai mare. Pe la noi prin Europa mai greu ca orice început. Primii bani oficiali au fost eliberați din hârtie la Stockholm cam prin 1660. Un an mai târziu, băncile britanice au început să emită bancnote.

Trebuie să recunoaștem că și astăzi nu prea ne interesează ce se întâmplă prin China deși felul lor de a fi continuă să fie și ciudat și misterios. “Cam bei” zic chinezii când ciocnesc paharele cu băutură. Nu înseamnă “noroc” ci “până la fund”. Ni hao este salutul de bază în chineză. Traducerea literală ar fi “bună”, dar  este de fapt cel mai simplu mod de a spune “salut” în limba chineză.

sursa foto titlu: thepienews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *