Hai noroc și la mai mare, Whisky pentru fiecare

Whiskey-ul (sau whisky-ul) este una dintre cele mai cunoscute și consumate băuturi spiritoase din lume. Poate provine din zone tradiţionale ca Scoţia, SUA, Irlanda şi Canada sau dintr-o altă zonă exotică precum – Japonia, India, Australia sau Suedia,

Fabricaţia include întotdeauna alcool distilat obţinut din cereale fermentate, Apoi, obligatoriu, îmbătrânirea în butoaie din lemn de stejar.

Se poate obține o mare varietate în ceea ce priveşte gustul băuturii și stilistic, cât şi calitativ, în funcţie de materiile prime folosite,  de modul în care au fost prelucrate, de procesul de distilare ori de condiţiile de îmbătrânire.

Denumirea corectă este Whiskey pentru Irlanda și SUA, iar Whisky pentru restul țărilor. 

digi24.ro

Whisky-ul Scotland (scotch, o denumire patentată în Scoția) Scoţia cuntinuă să fie liderul incontestabil din lumea whisky-ului. Vestitul whisky de malţ ocupă primele locuri în clasament. Productia are loc într-o fabrica de spirt unde se adaugă doar orz de malţ. Se distilează de două ori în distilatori tradiţionali de tip cazan. Minunata aroma afumată cu turbă este tipică whisky-ului de malţ, deoarece, după ce creşte, orzul se usucă la foc cu turbă. Spre deosebire de whisky-ul de malţ, la cel de cereale, adăugarea altor materii prime este permisă, având în vedere că folosirea distilatorilor presupune un proces neîntrerupt de distilare. Produsele brandurilor scoţiene de renume mondial, în general, reprezintă un whisky amestecat  – un amestec de malţ şi cereale.

Denumirea de Single malț se referă la whisky-ul obținut numai din malț de orz într-o singură distilerie. Producătorii amestecă whisky de vechimi diferite. Pe etichetă se trece vechimea celui  mai tînăr malț. Pentru Scotch Whisky single malț legea impune o învechire minimă de trei ai în butoaie de stejar.

Whiskey irlandez . Irlandezii oferă un altfel de whiskey, de malţ, de cereale, dar şi amestecat. În Irlanda folosirea turbei pentru uscarea orzului se consideră un proces neobişnuit, iar whiskey-ul poate sa fie distilat şi de trei ori. Аceastа este cauza principală ca whiskey-urile din Irlanda să aibă un gust mai moale. Este renumit pentru senzația ușoară și mătăsoasă pe care o lasă în gură. Călugării irlandezi au introdus băuturile distilate în Irlanda. Whiskeyul  este maturat în antrepozite situate pe insula Irlandei, pe o perioadă de cel puțin trei ani. Interzicerea maturării produsului în afara Irlandei este foarte strictă, așa încât whiskey-ul nu poate fi exportat în butoi, ci trebuie să fie îmbuteliat sau plasat într-un recipient inert înainte de a părăsi insula.

Whiskey-ul American Bourbon-ul este cel mai cunoscut whiskey american. Aici spre deosebire de Europa, porumbul şi nu orzul reprezintă baza acestei băuturi. La procesul de fabricare cel puţin 51% din amestecul de cereale ar trebui să fie porumb. Materia primă de bază, precum şi îmbătrânirea în butoaie făcute din stejar american al căror interior este afumat de foc, oferă bourbon-ului o aromă de vanilie dulce şi tandrăWhiskey-ului din Tennessee este considerat un tip special de bourbon care se filtrează printr-un strat gros de cărbune. În cazul în care cel putin 51% din amestecul de cereale constă în secară, aceasta se consideră un whiskey de secară american Spre deosebire de bourbon, whiskey-ul de secară are un gust mai picant si mai sec.

Whiskey Canadian . În mod tradiţional, whiskey-ul canadian se obţine parţial din secară. Cantitatea de secară este redusă, cu toate că sunt denumite Whiskey Canadian de Secară.  Acest tip de whiskey îmbină mai multe gusturi, este un pic mai uşor şi mai deschis faţă de bourbon-ul din SUA.

Whisky-ul japonez. Pare a fi surprinzător să înţelegem că şi Japonia face parte din  producătorii principali de whiskey. Yamazaki este cea mai veche fabrică de spirt până în ziua de azi, înfiinţată în anul 1923, aproape de Kyoto. În urmă cu 90 de ani a intrat în elita mondială.

În anul 2014, un expert britanic de renume mondial, a premiat Japonia pentru prima dată pentru cel mai bun whisky din lume.Prestigiosul ghid britanic „Jim Murray’s Whisky Bible” a desemnat Yamazaki Single Malt Sherry Cask 2013 ca cel mai bun brand din lume – poziţionându-l astfel peste vestitele băuturi din SUA şi Scoţia.

Nimeni nu știe de unde a apărut legenda că această băutură renumită și foarte apreciată are gust sau miros de ploșniță.

sursă foto titlu: alcooldiscount.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *