Să ne cunoaștem prietenii europeni – Duda și Polonia

Andrzej Sebastian Duda este din 6 august 2015 președinte al Republicii Polone.  La alegerile pentru Parlamentul European din 2014 a fost ales eurodeputat. La 43 de ani, este cel mai tânăr șef de stat polonez. Este politician, jurist, profesor universitar, avocat.

rmx.news

 Marţi, 11 mai 2021, Andrzej Duda și Klaus Iohannis în calitate de Președinți de Stat vor participa la exerciţiul militar „Justice Sword 21”, care se desfăşoară la Poligonul Smârdan şi la care Polonia participă cu forţele şi mijloacele tehnice desfăşurate în ţara noastră, în cadrul Prezenţei Adaptate de pe Flancul Estic aliat, din structurile Brigăzii multinaţionale NATO de la Craiova.  Vizita la București a președintelui Poloniei are loc și cu ocazia aniversării a 100 de ani de la încheierea Convenţiei de Alianţă Defensivă între Regatul României şi Republica Polonă, semnată la 3 martie 192. Cei doi vor găzdui împreună la București Summitul B9, eveniment la care va participa, prin videoconferință, și președintele SUA Joe Biden.

Polonia (în poloneză Polska oficial Republica Polonă, în poloneză Rzeczpospolita Polska) este o țară din Europa Centrală, care se învecinează cu Germania, cu Cehia și Slovacia, cu Ucraina și Belarus și cu LituaniaRusia și Marea Baltică. Este a opta cea mai mare și una dintre cele mai dinamice economii din Uniunea Europeană, are un bun de dezvoltare umană și un nivel relativ scăzut de corupție. Originea numelui Polska rămâne incertă, pare a fi un derivat din cuvântul pole (din slava veche *polje) care înseamnă câmp. Ipoteza precum că a derivat prin intermediul numelui unui popor vest-slavic, polani, deși este foarte recunoscută, a fost recent pusă la îndoială de către unii istorici. Polonia a avut unsprezece regi: Henric de ValoisȘtefan BáthorySigismund al III-lea VasaVladislav al IV-lea VasaIoan Cazimir al II-lea VasaMihai IIoan al III-lea SobieskiAugust al II-lea cel PuternicStanisław LeszczyńskiAugust al III-lea și Stanisław August Poniatowski. Acum Polonia are 38 de milioane de cetățeni, are prefixul +48 și încă folosește zlotul (adică “de aur”) cu 100 de grosz. Zlotul polonez se scrie PLN și este în conversie 1,08 RON.

Polonia este o republică parlamentară cu un șef de guvern (primul ministru) și un șef de stat (președintele). Structura guvernului este centrată pe consiliul de miniștri. Țara este formată din 16 provincii, regiunile sale istorice. Local Autoritatea administrativă are un guvernator numit de guvern, o adunare regională aleasă și un executiv ales de adunarea regională. Importurile Poloniei sunt din Germania 27 %, Pays Bas 6 %, Italia 5 %, China (8 %) și din Rusia (7 %). Polonia și România par a fi departe una de alta deși relațiile noastre au fost mereu prietenești, de colaborare și de încredere.

sursă foto titlu: rmx.news

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *