5 decembrie 2022

HaletTV.RO

HaletTV.ro

Un inginer la poalele culturii – Lung e drumul Clujului

3 min read

După revoluție sunt singurul director de Teatru constănțean care rămâne în activitate făcând saltul de la un regim la altul și tot la Teatrul Liric deși am primit o grămadă de oferte de pe la toate celelalte unde știam că munca era mult mai ușoară și care acum nu mai erau în administrație comună, deveneau singure și libere să facă ce doreau. Cu banii era mai greu pentru că din vânzarea biletelor era foarte greu să te poți susține financiar iar statul încă nu știa ce și cum este mai bine să facă. Toți sperau că vor munci mai ușor așa cam ca până atunci în comunismul ce se risipea în ceața noutăților iar plata va fi evident mult mai consistentă cam ca în occidentul pe care nimeni nu știa cum funcționează dar probabil că mult mai bine că prea ni l-am dorit toți.

După 92 vine noul director la Teatrul Liric domnul Cristian Mihăilescu un fost tenor de la Opera Română din București cu multe relații și cunoștințe care mai de care mai simandicoase peste tot. De exemplu la capitală domnul Iliescu președintele României iar la Constanța domnul Mihăieș, Președintele Consiliului Județean, așa ca să vă impresionez în fugă dar consistent. Eu tot director adjunct și tot de bază, indispensabil.

În iarna lui 92 UNICEF România are de făcut un spectacol grandios la Cluj ce va fi transmis la televiziune în direct în Germania. Domnul Cristian Mihăilescu fiind solicitat să facă regia, se duce la Cluj unde în sala mare a Teatrului Național face o selecție generală cu copii și ansambluri de dans, de cântece etc de peste tot și îi anunță cînd să vină pentru repetiția generală înainte de crăciun pentru că atunci urma să fie marele spectacol.

Când se duce și dânsul a doua oară să pregătească repetiția generală, în sală, domnul primar de la Cluj, Gheorghe Funar de la Partidul Unității Naționale Române, renumitul român neaoș îl aștepta tare mândru și îi zice că nu au stat degeaba, au pregătit scena, și vor să îi arate domnului Mihăilescu ce mare lucru au făcut ei în lipsa dumnealui și cu mijloace locale. De obicei toate teatrele au câteva fundaluri (cârpe mari uriașe care ascund fundul scenei) cu siguranță cel puțin unul alb și unul negru, mereu puse acolo astfel încât scena să nu ni se arate goală. Domnii de acolo puseseră un fundal mare alb ca să fie mai de sărbătoare, mai de iarnă. Apoi au adus un brad mare verde și lângă el au pregătit un Moș Crăciun îmbrăcat în roșu care urma să primească copii în sărbătoare cântând și dansând. Ce mai, era gata și scenografia și regia. Domnule primar, îi spune Cristian Mihăilescu, dar cine v-a spus să faceți așa ceva? Dumneavoastră nu vedeți că pe scenă este roșu, alb și verde tocmai steagul Ungariei?!? Cum să transmitem în Germania de aici de la Cluj acum de sărbători tocmai așa ceva?!? Criza și tremuratul care l-au apucat atunci acolo pe marele luptător împotriva maghiarimii a fost greu de descris de către directorul meu domnul Mihăilescu povestindu-mi la telefon chiar atunci și chiar de acolo minunea nemaipomenită.

A fost un șoc greu de suportat! Oare cine a vrut să îl păcălească în așa hal pe vajnicul nostru luptător care vopsea băncile din Cluj în tricolorul nostru drag? Gheorghe Funar a fost primar la Cluj din 1992 până în 2004 dar așa ceva nu i s-a mai întâmplat. Teatrul e mai mereu plin de mistere. Lung e drumul Clujului!

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.