2 decembrie 2022

HaletTV.RO

HaletTV.ro

UN SINGUR FEL DE MÂNCARE LA O MASĂ

2 min read

Orice aliment care nu este fruct sau legumă poate fi considerat mâncare concentrată. Stomacul unui om nu poate digera două alimente concentrate în acelaşi timp.

Trebuie să ținem cont de această regulă importantă la mesele obișnuite, la cele de acasă. Să nu le confundăm cu ospețele unde ne putem face de cap. Dar rar și doar la ocazii deosebite. Această regulă se referă la alimentele bogate în proteine.

Nu vom asocia la aceeaşi masă câte două surse de proteine. Spre exemplu, nu vom combina între ele carnea, ouăle şi brânzeturile la aceeaşi masă. Știu că vă supărați pe mine dar îmi asum riscul. Așa am găsit eu scris în toate cărțile bune ale unor specialiști în nutriție.

Dacă vrem o digestie corectă, putem asocia alimentele la o aceeaşi masă, în funcţie de compoziţia lor în nutrienţi, proteine, grăsimi, glucide, aciditate etc

Putem combina corect alimentele dacă ținem cont de câteva principii de bază.

Nu e bine să mâncăm orice, oricând, combinând multe feluri de mâncare după voia celor din casă sau după mofturile fiecăruia.
Legumele bogate în vitamine, minerale, antioxidanţi precum salata verde, varza, fasolea verde, morcovul, ceapa, usturoiul se asociază bine cu alimente proteice (carne, ouă, peşte).

Nu vom combina cartoful bogat în amidon cu alimentele care conțin proteine de origine animală! Adică nu friptură cu cartofi prăjiți.

Leguminoasele, mazăre, fasole uscată, mazăre, pot fi combinate în toate felurile cu amidonoasele făină, pâine, orez, paste făinoase, cartofi, mălai, deoarece amestecate acestea își vor mări și valoarea biologică a proteinelor.

O altă combinare corectă este cea a grăsimilor cu verdeţuri, deoarece sărurile minerale ajută la descompunerea grăsimilor.

Laptele este greu de asociat cu alte alimente. Laptele nu ar trebui adăugat nici măcar în cafea, pentru că prelungeşte durata de digestie a acesteia. E vorba de cafeaua de acasă, cotidiană, cea obișnuită, nu cea din oraș unde fițele sunt mai importante decât orice altceva.

Putem mânca fructe doar între mese, mai bine separat de celelalte alimente. Digestia va fi mai uşoară, mai rapidă și astfel putem profita de toate beneficiile fructelor.

Înghețata poate fi mâncată ca desert, după masă, dacă nu suntem lacomi dacă ne putem abține la doar 1-2 cupe. Sau în loc de mâncare, ca aliment, pentru mâncăcioșii care au dificultăți și nu pot respecta o porție corectă, obișnuită.

Poftă bună și doar un fel consistent, concentrat, la o singură masă.

Lăsați politicienii să se mănânce între ei cât vor, poate li se face greață și revin cu picioarele pe pământ.

Noi să fim sănătoși!

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.