5 decembrie 2022

HaletTV.RO

HaletTV.ro

UN INGINER LA POALELE CULTURII – Politica și cultura, ca baba și mitraliera

3 min read

În iunie 2000 la alegerile locale iar ies consilier județean, spre bucuria mea și necazul multora, atrăgând voturile alegătorilor prin felul meu simpatic de a fi și de ai face să aibă încredere în mine.

Iar sunt în comisia de cultură, de data asta șef (mai înainte fusese doamna Doina Păuleanu între 1996 și 2000) ales de ceilalți membri din comisie prin vot secret la propunerea și sugestia domnului Mihăeș fost primar și fost lider PD.

Eu votasem cu ei și de data asta să fie domnul Duțu Președintele Consiliului Județean, ei mă susțineau acum să fiu șeful comisiei de cultură. Funcție neremunerată, evident.

Cum se ivea o funcție onorabilă pe undeva, dar fără bani, eu eram primul.

Am făcut tot posibilul ca în această perioadă, din anul 2000 până în anul 2004, să fie finanțate toate instituțiile de cultură din Constanța și să nu fie desființată niciuna. Presiuni au fost multe și insistente dar nici eu nu eram vreun păcălici prea slab de înger și prăpăstios.

După 2004 însă după ce eu nu am mai fost în consiliul județean s-a ales praful de toate Teatrele din Constanța.

Tot felul de ciudați și de aiuriți făcea ce credeau ei că e mai bine și mutau teatrele de colo colo și le desființau pe unele și le încuscreau pe altele de nu mai știai unde e Teatrul Dramatic, unde e Revista, unde e Baletul și unde e Teatrul de Stat.

Pe vremea aceea, între anii 2004 și 2008, în mintea liderilor politici constănțeni, activitatea culturală era o mare pierdere de timp și de bani.

Eu, nemaifiind în politică, nu mai puteam să îi conving sau să îi manipulez în niciun fel. Și nici nu mai voiam. Obosisem. Să mai vină și alții, să se lupte cu ei, cu grangurii împovărați de politică și de griji mult mai importante, pentru că așa e în democrație.

Trebuie să recunoaștem că acum nici nu știm cine e șeful comisiei de cultură de la Consiliul Județean sau de la Consiliul Local!?!

Întotdeauna e bine să fie acolo, în comisia de cultură, chiar șef dacă se poate, cineva destoinic care să se bată, să se lupte pentru interesul instituțiilor culturale.

Acum nu e nimeni. Și ce dacă? Plânge cineva? Se împușcă cineva? Ați auzit pe cineva să spună public: „oameni buni din cauza mea nu mai funcționează Teatrul de vară din Mamaia! Îmi pare rău și ca urmare a incompetenței mele și a nesimțirii și a impotenței îmi dau demisia”! 

Autoritățile noastre, alea care ar trebui să ne apere de proști și de bandiți, se fac că plouă, nu deschid anchete, nu ceartă pe nimeni. Ce dacă la Mamaia se distrug și Palatul Regal și Teatrul de Vară?!

Țara noastră e a nimănui iar Constanța este a celor pe care îi alegem noi, așa cum vrem noi, când pe unii, când pe alții ca și cum nu ne pasă, de aceea nici nu ne plângem. De rușine!

Cred că e prima dată în viața mea când spun că dacă mă întreabă vreun prieten „Gigi cu cine să votez anul ăsta?” nu îi mai voi spune.

Să voteze cu cine vrea el, cu cine îl îndeamnă inima, rar votăm în cunoștință de cauză, dar să meargă la vot, să nu mai stea acasă ca și cum asta cu votul e treaba altora. Acum la alegerile locale din 2020 am candidat iarăși în dorința de a reuși să ajung din nou consilier județean poate chiar în comisia de cultură. Am scos peste 2000 de voturi, insuficiente. Alții cu numărul ăsta de voturi ajung parlamentari.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.