5 decembrie 2022

HaletTV.RO

HaletTV.ro

Clipe de viață. Rătăcit printre ai noștri. – Când ești un tată bun? Când îl cerți sau când nu îți pasă?

5 min read

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Iată mesajul public al unui tânăr care și-a dat foc în mașină pentru că tatăl lui îl certa fără să îl îndrume. „Îmi cer scuze tuturor care i-am jignit sau le-am greșit. Taților de băieți nu îi faceți copilului vostru ce mi-a făcut tatăl meu, nu am fost eu cel mai bun copil, dar nu cred ca meritam tratamentul pe care l-am primit. Sunt ei băieți, dar mai au nevoie de puțină iubire părintească. Îmi pare rău pentru ceea ce voi face și știu că sunt un laș, dar nu știu ce altceva să fac”. Un martor care a văzut toată scena incendierii s-a oprit, s-a apropiat și șocat întreabă pe cineva din apropiere dacă băiatul mai este în viaţă. A spus că da. S-a dus să vadă victima, care era arsă 80%, conştientă dar de abia putea pronunţa cuvântul “apă”. Între timp a ajuns o masina de la poliţia autostrăzii, maşina de pompieri şi ambulanţa. Apoi o masină de la criminalistică. Victima a fost transportată la spital unde a decedat după foarte puțin timp. „Ştiu că sunt un laş pentru ceea ce fac, dar nu mai pot. Tatăl meu m-a adus la un nivel la care nu credeam că o să ajung. De zece ani, el tot aceleaşi jigniri şi critici le are la adresa mea. Niciodată nu m-a apreciat şi nu mi-a zis nişte vorbe care să mă îndrume. De fiecare dată, numai critici şi înjurături. Este un alcoolic incredibil. Toată ziua bea şi nu face altceva. De când este plecat în Italia, parcă a înnebunit de tot. Numai să bea, să înjure, să ţipe şi să îşi bată joc de mine. Nu mai pot. Am încercat prin mai multe metode să scap de el, să plec pe mare, dar nu am reuşit. Nu este de mine. Acum, până să reuşesc să intru la armată, deja m-a distrus mental. Nici nu ştiu ce să mai fac. Nici nu îmi găsesc vorbele să îmi iau la revedere faţă de voi. Îmi cer scuze, mamă, pentru ce am făcut, dar nu mai pot. Nu pot să mai rezist. Îmi pare rău“, a spus băiatul, cu vocea înecată în lacrimi. Tatăl, pe care tânărul îl învinovăţeşte de moartea sa, a postat ulterior un mesaj în apărarea sa: „Cu acordul şi permisiunea voastră acest „nenorocit „de tata care azi a înţeles că timp de 26 de ani a crescut un şarpe nu un copil. Cei care vor să audă adevărul mă pot contacta cînd vor. Aviz viitorilor părinţii.“ Tânărul absolvise Liceul Tehnologic, apoi Universitatea Maritimă – secţia Inginerie electrică. La finele lui decembrie 2018 se îmbarcase pe nave de croazieră, dar băiatul se plângea că marinăria nu e de el. Poliţia a deschis anchetă în cazul morţii tânărului, care era inginer electrician naval şi lucrase pe un vas de croazieră. Părinţii săi au fost chemaţi la Poliţie şi audiaţi ca martori. Ei au fost întrebaţi dacă au vreo suspiciune legată de moartea băiatului. Oficial, tatăl, învinovăţit de băiatul său în mesajul său de adio, nu poate fi acuzat de nimic. Chiar nu poate fi acuzat de nimic?!?

Noi, părinții, am ajuns să trăim cu un sentiment de vinovăție față de proprii copii în ceea ce privește timpul tot mai puțin petrecut cu ei. „Părinții muncesc tot mai mult, își dau copiii la grădiniță și școală de la vârste tot mai mici, apoi încearcă să compenseze timpul pierdut departe de copii oferindu-le tot ce își doresc și lăsându-i să hotărască orice. În esență, acest lucru provoacă copiilor mai mult rău decât lipsa timpului petrecut alături de părinți”, spune psihiatrul David Eberhard, tatăl a 8 copii și autorul cărții de mare succes „Copii la Putere”. În noua sa carte, psihiatrul suedez descrie educația liberală ca pe o metodă care renunță la constrângeri și pedepse și susține că vinovați sunt părinții care nu se comportă ca adulți responsabili și ceartă atitudinea generațiilor actuale de părinți care încearcă să devină cei mai buni prieteni ai copilului. Relația prea permisivă dintre părinte și copil este cauza care determină degradarea disciplinei în școli și a calității educației școlare, dar este si cea care duce la creșterea tentativelor de sinucidere în rândul adolescenților și a consumului de droguri. Acum când vedem că un copil nu mai are teamă și respect pentru părinți, că el nu mai are limite, nu mai are nici un fel de orientare, de încredere, de recunoștință, de iubire, ce ne facem?!

Ne prefacem că nu înțelegem ce se întâmplă, că probleme de acest gen sunt doar la alții?!? „Copilul nu are nevoie să îi fiți prieten, ci părinte. Nu trebuie să coborâți la nivelul lui, să nu îl contraziceți, să îi faceți tot timpul pe plac, să nu mai aveți nici o putere de decizie. E total greșit. Copilul are nevoie de limite, de opoziție, de disciplină și rigoare”, ne învață iată uneori mult prea târziu un psiholog cu multă experiență.

Întreb și eu ca părinte trecut bine prin viață cu datoria împlinită, uneori peste limitele suportabilului, pe părinți cine îi învață cum să fie mai buni?!

Băiatul meu m-a părăsit o dată cu mă-sa deși din motive diferite. Când am încercat să îl fac să își aducă aminte câte am făcut pentru el mi-a spus că am fost obligat. Nu m-a obligat nimeni să îl mut la Colegiul Mircea cel Bătrân. Nu m-a obligat nimeni să intervin la Decanul lui de la Facultate, care în anul trei îl trecuse la mecanici de locomotivă, să îl aducă înapoi la secția de transporturi rutiere unde fusese până atunci. Acum e mare inginer la Mercedes în Germania nu la revizia de vagoane din Palas.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.