2 decembrie 2022

HaletTV.RO

HaletTV.ro

Clipe de viață. Rătăcit printre ai noștri. – Politica are farmecul ei

4 min read

Nu mai locuiam în Coiciu când am început să activez politic. Mă mutasem undeva într-un bloc nou pe malul mării. Aveam familie, nevastă, copil, patru camere și cam tot ce îi place unui om să aibă pe lângă el.

Ce mi-o fi trebuit belea politică pe cap, nu știu. Conferințele de presă săptămânale de la APR (Alianța pentru România) făcute doar de mine însoțit când și când, cu timiditate, de câte un coleg mai răsărit și mai curajos aveau loc după cum vă aduceți aminte în beciul sediului nostru de pe strada Tudor Vladimirescu colț cu bulevardul Tomis.

Domnul Șerban Berescu vechiul meu prieten și mai tânărul Costin Brăgaru dornic de a fi și el cât mai repede lider politic au vrut să facă și ei, nu numai eu, așa ceva. Voiau să vorbească cu reprezentanții presei și ei cum ar vorbi cu vecinii sau cu prietenii. Când mă vedeau pe mine cum fac conferințele de presă totul părea foarte simplu și foarte ușor. Recunosc că asta este vina mea. Mereu am lăsat impresia celor de lângă mine că ce fac eu este ușor de făcut.

Șeful meu și al nostru de pe atunci m-a rugat să îi las și pe ei să facă o conferință de presă dar să îi las singuri, să nu mă bag de loc. Ziariștii fiind cam aceiași, aveau materiale pregătite, aveau mereu ce să scrie, așa că, deși colegii mei de partid băteau câmpii, în presă a apărut tot ce le spusesem eu mai înainte și doar referiri despre mine și despre ce le vorbisem eu cu ceva timp înainte.

A fost jenant, penibil, așa că cei doi care voiau să cucerească lumea politică deodată, fără prea mari eforturi, stând la birou și făcând pe deștepții au renunțat înțelegând destul de repede că într-o echipă politică e bine ca fiecare să facă ce știe și ce poate mai bine. Unul a ajuns director la Autoritatea Navală altul tot director la Inspectoratul Teritorial de Muncă. Eu, nu, pentru că eu aveam treabă cu politica, eu nu mai voiam funcții.

Un lider politic trebuie să aibă multe calități, mai multe ca în altă parte. De exemplu trebuie să fie în stare să alcătuiască o echipă nouă cu mulți oameni de bază de o diversitate formidabilă, incredibilă, surprinzătoare. Are nevoie și de oameni harnici care să muncească și să fie implicați zilnic în activitatea politică dar și de oameni buni de gură (cum eram eu, de exemplu) dar și de oameni foarte potenți financiar pregătiți să își risipească banii destul de ușor etc. Și apoi este foarte important să știi foarte bine ce ai de făcut de acum în colo, să nu îl pui pe cel bun de gură să aducă bani, mulți sau puțini nu are importanță, gestul este catastrofal, sau pe cel pricopsit care vrea și el să fie pe acolo prin lumea bună politică să îl pui să vorbească oamenilor la întruniri publice. Se va încurca în vorbe și nu le va nimeri pe cele potrivite așteptate de oameni și pe care nu îi va cuceri cu acele vorbe greșit formulate spunând oamenilor cum a făcut el bani. Nu interesează pe nimeni. Oamenii vor să afle de la tine ce vor ei să li se întâmple. Liderul politic care reușește să echilibreze aceste calități va avea o echipă bună, bine pregătită pentru rezultate satisfăcătoare.

Într-o echipă politică de conducere e mult mai bine să ai unul slab, unul gras, unul cu mustață, altul fără, unul tânăr, unul bătrân, unul vorbăreț, unul tăcut ce doar pare înțelept, unul profesor universitar, altul sudor, sau lăcătuș, unul student, altul pensionar și tot așa mai departe. Sunt convins că liderii politici de astăzi din Constanța vor râde de sugestiile mele dar eu îi văd pe cei care știu ce au de făcut și pe ceilalți care doar se cred pricepuți dar nu au rezultate bune de loc.

Rar am avut pe aici pe la noi astfel de lideri politici, vai de mama lor. Au cheltuit timp, bani, iluzii și au obținut doar amărăciuni și deznădejde pentru ei și pentru cei care au fost amăgiți de încrederea în dibăcia lor iluzorie și păguboasă.

Trebuie să vă amintesc că Mazăre știa bine coțcăriile astea și chiar le aplica cu bune rezultate în politica de imagine favorabilă mai ales pentru ei, pentru profitorii de pe lângă dumnealui. Lumea îl vedea, îl asculta și îl credea că așa este, adică un băiat bun. Țeapă, dragii mei, minciunile oamenilor politici sunt frumoase, sunt atrăgătoare, sunt bine pregătite. Să nu ne lăsăm ușor amăgiți de farmecul lor. Doar asta urmăresc. Doar de asta sunt în stare.

Trebuie să vă reamintesc că Radu Mazăre a fost un lider politic viguros, dibaci și faimos. Când am prins ocazia i-am spus: „Radule, ai buget mare, fă ceva pentru Constanța, lasă ceva în urma ta”. Mi-a răspuns sec și cinic: „de ce?”.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.