numerele masonilor
Cât privește numărul propriu-zis de trepte, acesta a diferit de la o epocă la alta. S-au găsit consemnări din secolul trecut( al XVIII-lea) în care se vorbește doar de cinci trepte și altele în care numărul lor ajunge la șapte.

Conferințele prestoniene, ținute în Anglia la începutul secolului al XIX-lea, indicau numărul total de treizeci și opt, împărțite în serii de unu, trei, cinci, șapte, nouă și unsprezece.

Eroarea de a introduce un număr par, care viola principiul pitagoreic al numerelor impare ca simbol al perfecțiunii, a fost corectată în prelegerile Hemming, adoptate la unirea celor două Mari Loje ale Angliei, când s-a eliminat și numărul unsprezece, susceptibil și el de o explicație sectară.

În America numărul a fost redus și mai mult, la cincisprezece, în trei serii: trei, cinci și șapte.

Voi adopta această diviziune în explicarea simbolismului deși, la urma urmei, numărul de trepte sau metoda după care sunt ele împărțite în serii nu va afecta simbolismul general al legendei.

Mă voi referi din nou la simbolismul numerelor, prezentat pentru prima oară studentului masonic în legenda Scării Cotite.

Teoria numerelor ca simboluri ale anumitor calități a fost împrumutată de masoni de la școala lui Pitagora.

Este imposibil să dezvoltăm acum pe larg această doctrină, căci simbolismul numeric al Masoneriei ar putea constitui el însuși materialul unui amplu eseu.

Ajunge să menționăm că numărul total de trepte, care în sistemul american este de cincisprezece, este un simbol semnificativ. Fiindcă la orientali cincisprezece era un număr sacru, întrucât echivalența numerică a literelor numelui sfânt IAH este cincisprezece; iar un pătrat în care cele nouă cifre sunt astfel dispuse încât suma lor să fie cincisprezece atât pe orizontală cât și pe verticală și diagonală, reprezenta unul din talismanele lor sacre.

Cele cincisprezece trepte ale Scării Cotite simbolizează, deci, numele lui Dumnezeu.Albert G. Mackey, Legendele, miturile și simbolurile masoneriei, editura Herald

P.S. Încet încet putem pricepe că vrem numai numere impare și că ne oprim la 3, 5 și 7 pentru că 1 nu este al nostru, nu este accesibil nimănui, iar 9, fiind ultimul, nu ne place pentru că semnifică chiar ceea ce ne așteptam adică sfârșitul deși el înseamnă și iubirea universală ceea ce ne-ar conveni foarte tare.

găsiți materiale de același autor aici

articole despre ezoterism masonerie aici

sursă foto titlu aici

sursă foto text aici

 

error: Continut Protejat!!