Noi aruncăm gunoiul care încotro din totdeauna.
Europa se chinuie să ne aducă pe o cale mai bună, mai civilizată, mai normală dar e greu cu noi care suntem ambițioși, avem o plăcere formidabilă în a neglija conviețuirea cu gunoiul nostru pe care îl iubim, îl ținem pe lângă noi până zemuiește, dăm o grămadă de bani pentru el, nu ne vine să îl aruncăm așa repede.
Alții fac bani din gunoi, îl cumpără de la alții ca să aibă ce recicla. Noi îl aruncăm la groapa comună deși știm că nu e bine, că nu e voie, că plătim amenzi. Cine ar trebui să se ocupe de gunoiul nostru? Primăria, Asociația de proprietari, Polițistul de proximitate, Agenția de Mediu etc?!? Oricine, cineva, nu noi în nici un caz. Avem noi destulă treabă ca să ne mai ocupăm și de gunoiul lor. După ce îl aruncăm la grămadă nu mai este al nostru. E al lor, al altora, al celorlalți.
Autorităţile locale şi centrale nu au făcut nimic pentru a realiza un sistem de colectare selectivă în România. Au apărut acum în grabă câteva modificări legislative care reușesc să-i păgubească tocmai pe cei care au făcut ceva în acest sens: strâng cantităţi uriașe pentru a susţine industria de reciclare şi dau astfel, un exemplu de eficienţă într-un domeniu pe care statul îl privește ca pe o povară, ca pe un chin, ca pe un moft european.
Avem sute de firme de colectare care au contractat credite, au făcut leasing pentru utilaje, au amenajat hale speciale, şi-au dimensionat activităţile în funcţie de cantităţile de ambalaje pe care le-au preluat în ultimii ani.
În timp ce multe autorităţile locale aşteaptă să li se întâmple ceva, iar cei din salubritate muncesc așa cum știu ei cu tractorul cu remorca cu sacii și cu mânile curate, cei care pierd sunt cei de la firmele colectoare. Fără ajutoarele de la producătorii care au nevoie de materie primă şi fără posibilitatea de a mai umbla aiurea pe la asociaţiilor de proprietari pe la restaurante, firmele de colectare își vor recicla chiar propriile afaceri.
Se retrag lunar cam 60 de colectori.
Fără o infrastructură şi o capacitate a firmelor de salubritate gunoiul nostru menajer va fi colectat în continuare în amestec şi va sfârşi la vreo groapă de gunoi legală sau ilegală.
Colectarea selectivă a ambalajelor e tratată de toți ai noștri ca un fel de glumă pentru simandicoși.
Ați auzit la Constanța de o campanie serioasă pentru colectarea selectivă a gunoaielor?! Vedem pe ici pe colo tot felul de invenții probabil pe bani mulți făcute de la început parcă mai mult să încurce decât să ajute cetățenii să devină mai gospodari mai grijulii.
Selectarea trebuie să înceapă de la mine din casă, din gospodărie. Constănțenii încă mai așteaptă să le arate cineva cum e mai bine. Chiar și cu câte o amendă pe ici pe colo, prin părțile esențiale.
România se va umple de gunoaie!
sursa foto: moneybuzz.ro