În Portugalia copiii învaţă încă de la vârsta de cinci ani despre relaţii de prietenie, consimţământ şi sexualitate, iar în Spania, Italia şi Cipru, de la paisprezece ani.  În România cam 70% dintre elevii din clasele V-VIII consideră că educaţia sexuală ar trebui predată în şcoli. În România 10 din 100 de mame au sub 19 ani.Țara noastră se află pe primul loc în Europa la mortalitatea maternă în rândul femeilor tinere. Ar trebui să ne fie rușine dar 740 femei au murit la naştere în perioada 2000-2017. 

În zilele de astăzi mai mor mame la naștere în România, țară europeană?! Mamele noastre mai nasc sub căruță în bătaia vântului?!
Sexualitatea umană este felul în care oamenii se exprimă în public ca entități sexuale. Un simplu studiu ar putea include activități, acțiuni și teme sociale. Biologic ne putem gândi la contacte sexuale de toate tipurile. Sociologic, însă, ea poate cuprinde aspecte culturale, politice, legale.  

Elevii români vor introducerea Educaţiei pentru sănătatea reproducerii şi sexualităţii. Adolescenţii români învaţă despre sex din filmele pornografice şi de pe internet, lucru care le afectează percepţia despre astfel de relaţii. Vă dați seama ce învață ei din filmele alea și nimeni nu le spune dacă e bine sau rău cum e bine sau cum e rău!?! Fără o informare corectă, adolescentele ajung să aibă sarcini nedorite iar tot mai mulţi adolescenţi suferă de boli cu transmitere sexuală.  Din 2001, în Estonia, educaţia sexuală este materie obligatorie în şcoli.  Opt ani mai târziu, în 2009, deja se constată, la tinerii cu vârsta între 15 şi 24 de ani, reducerea cu 43% a cazurilor noi de sifilis iar cu 96%, cazurile de HIV-SIDA.
  Este nevoie de educaţie sexuală în şcoli! Foarte multe eleve intră în risc de abandon şcolar pentru că au sarcini nedorite. În şcoli şi licee lipseşte consilierea şcolară sau nu este adresată  elevilor, cărora le este ruşine sau teamă să ceară informaţii despre contracepţie. În prezent, doar 4,73% dintre şcolile din România aleg să predea elevilor opţionalul Educaţie pentru sănătate, un număr mult mai mic decât şcolile din Republica Moldova, de exemplu. Intenţii bune, dar soluţii mai de loc. Cică avem deficit de personal de specializate care să predea această materie! Nu sunt fonduri pentru așa ceva nici la nivel local, nici la nivel regional sau naţional.

Nici legislație, nici fonduri. Numai nesimțire,  inconștiență și superficialitate tipic românească.

În comuna Arieşeni, judeţul Alba, o elevă, minoră, a întreţinut relaţii sexuale cu profesorul de religie, a născut un copil care a fost dat în plasament pentru că fata e săracă și nu îl poate crește. Profesorul nu e preot, are 50 ce ani, e văduv și recunoaște copilul în iunie 2018. Bineînțeles că l-au dat afară din școală.

O asistentă socială din localitatea Aiton județul Cluj, acuzată că a întreţinut relaţii sexuale cu un copil de 11 ani în anul 2017, şi a primit o sentinţa de 2 ani și jumătate cu suspendare.

 O fetiţă din Ciudad Bolivar, Columbia, mergând să cumpere ceva pentru mama ei, dă peste  un individ de 32 de ani care o violează. Poliţia le arestează pe fată şi mama ei pentru că suspectau că ascund droguri în abdomenul umflat al copilei. După descoperire, fata este plasată în grija Institutului pentru Protecţia Familiei, dar vinovatul nu va fi niciodată pus sub acuzare din cauza refuzului mamei care se temea de ameninţările sale.

În anul 2000, în Rusia, la Rostov-pe-Don, o fetiță de 8 ani și 7 luni naște ca urmare a unui viol înfăptuit de vecinul său în vârstă de numai 13 ani.

În ianuarie 1993, o fetiţă, tot de 8 ani, naşte prin cezariană un băieţel, amândoi foarte sănătoşi, în Guadalajara, Mexic. Fata fusese violată de un unchi, dar părinţii nu dezvăluie nimic, de ruşine. Agenţia de presă Excelsior este cea care obţine informaţiile despre tânăra mamă.

Iași este unul dintre județele cu cele mai multe mame minore din țară, numărul acestora dublându-se în 2017 față de anul 2016. Medicii au fost nevoiți să consulte peste 140 de copile însărcinate. Spitalele din Iași au constatat peste 140 de cazuri cu fetițe gravide și peste 300 de cazuri de mame minore.

Cred că avem nevoie de educație sexuală și de protecție socială mai ales în școli și mai ales pentru minori. Dacă ne ascundem după deget și dacă suntem pudici sau prea ortodocși faptele regretabile rămân și ne facem de râs. Lipsa educației naște monștri.

sursă foto: qbebe.ro

error: Continut Protejat!!