În Portugalia copiii învaţă încă de la vârsta de cinci ani despre relaţii de prietene, consimţămât şi sexualitate, iar în Spania, Italia şi Cipru, de la paisprezece ani. În România cam 70% dintre elevii din clasele V-VIII consideră că educaţia sexuală ar trebui predată în şcoli. 10 din 100 de mame din România au sub 19 ani.
Țara noastră se află pe primul loc în Europa la mortalitatea maternă în rândul femeilor tinere. 740 femei au murit la naştere în perioada 2000-2017.
În zilele de astăzi mai mor mame la naștere în Româniua, țară europeană?! Mai naștem sub căruță?!
Sexualitatea umană este felul în care oamenii se exprimă ca entități sexuale. Un studiu de specialitate ar include un număr mare de activități, acțiuni și teme sociale. Biologic, sexualitatea poate îngloba contacte sexuale de toate tipurile. Sociologic, ea poate cuprinde aspecte culturale, politice, legale.
Elevii români vor introducerea materiei Educaţie pentru sănătatea reproducerii şi sexualităţii. Adolescenţii români învaţă despre sex din filmele pornografice şi de pe internet, lucru care le afectează percepţia despre relaţii. Vă dați seama ce învață ei din filmele alea și nimeni nu le spune dacă e bine sau rău cum e bine sau cum e rău!?! Fără o informare corectă, adolescentele ajung să aibă sarcini nedorite iar tot mai mulţi adolescenţi suferă de boli cu transmitere sexuală.
Din 2001, în Estonia, educaţia sexuală este materie obligatorie în şcoli. Opt ani mai târziu, în 2009, deja se constata, la tinerii cu vârsta între 15 şi 24 de ani, reducerea cu 43% a cazurilor noi de sifilis iar cu 96%, cazurile de HIV-SIDA.
Este nevoie de educaţie sexuală în şcoli. Foarte multe eleve intră în risc de abandon şcolar pentru că au sarcini nedorite. În şcoli şi licee lipseşte consilierea şcolară sau nu este adresată elevilor, cărora le este ruşine sau teamă să ceară informaţii despre contracepţie. În prezent, doar 4,73% dintre şcolile din România aleg să predea elevilor opţionalul Educaţie pentru sănătate, un număr mult mai mic decât şcolile din Republica Moldova, de exemplu. Intenţii bune, dar soluţii în stand by. Cică avem deficit de personal de specializate care să predea această materie. Nu sunt fonduri pentru așa ceva nici la nivel local, nici la nivel regional saunaţional.
În comuna Arieşeni, judeţul Alba, o elevă, minoră, a întreţinut relaţii sexuale cu profesorul de religie, a născut un copil care a fost dat în plasament pentru că fata e săracă și nu îl poate crește.
Profesorul nu e preot, are 50 ce ani, e văduv și recunoaște copilul în iunie 2018. L-au dat afară din școală.
O asistentă socială din localitatea Aiton județul Cluj, acuzată că a întreţinut relaţii sexuale cu un copil de 11 ani în anul 2017, şi-a primit acum sentinţa de 2 ani și jumătate cu suspendare.
O fetiţă din Ciudad Bolivar, Columbia, mergând la să cumpere ceva pentru mama ei, dă peste un individ de 32 de ani care o violează. Poliţia le arestează pe fată şi mama ei pentru că suspectau că ascund droguri în abdomenul umflat al copilei. După descoperire, fata este plasată în grija Institutului pentru Protecţia Familiei, dar vinovatul nu va fi niciodată pus sub acuzare din cauza refuzului mamei care se temea de ameninţările sale.
În anul 2000, în Rusia, la Rostov-pe-Don, o fetiță de 8 ani și 7 luni naște ca urmare a unui viol înfăptuit de vecinul său în vârstă şi de numai 13 ani.
În ianuarie 1993, o fetiţă, tot de 8 ani, naşte prin cezariană unui băieţel, amândoi foarte sănătoşi, în Guadalajara, Mexic. Fata fusese violată de un unchi, dar părinţii nu dezvăluie nimic, de ruşine. Agenţia de presă Excelsior este cea care obţine informaţiile despre tânăra mamă.
Iași este unul dintre județele cu cele mai multe mame minore din țară, numărul acestora dublându-se în 2017 față de anul 2016. Medicii au fost nevoiți să consulte peste 140 de copile însărcinate. Spitalele din Iași au constatat peste 140 de cazuri cu fetițe gravide și peste 300 de cazuri de mame minore.
Avem nevoie de educație sexuală și de protecție socială.
sursa foto: mamaplus.md