Vineri seara, 21 iunie 2024, am putut urmări de acasă, la televizor, pentru a 11-a oară, Gala premiilor Marii Loji Naționale din România.
Un eveniment major pentru a ne lămuri încă o dată că și noi avem oameni de o impresionantă prezență științifică, educațională și culturală la nivel mondial. Televiziunea română nu a putut să fie la un nivel acceptabil întrerupând mereu prezența unor oameni deosebiți pe scena Ateneului pentru a da scârboasele momente de publicitate. Jenantă situație ca și cum nu Gala era importantă ci programul televiziunii! Pentru așa ceva eu i-aș da afară pe vinovați.
Mă bucur că organizatorii au renunțat la prezentatori obișnuiți cu scenele de toate felurile și au apelat la Dan Cărbunaru fără să ne spună cine e și de unde a apărut.
Sper să nu îl cheme și la Neversea. O fi mason?
Mulți telespectatori au avut plăcerea să îl vadă pe Marele Maestru Cătălin Tohăneanu observând cu plăcere că un mason, un Mare Maestru, poate fi un om ca toți oamenii, blând, modest, elegant, serios, agreabil.
Sala Ateneului a fost și de data asta arhiplină cu multă lume bună deși am văzut pe cineva în cămașă descheiată la gât și cu mânecă scurtă.
Mare gafă a regizorului TV deși eu nu l-aș fi primit în sală pe individ. Nu cred că era mason.
Foarte multe doamne și elegante și frumoase păreau atrase de farmecul evenimentului de unde reiese că masonii nu sunt misogini și știu să aprecieze tot ce e bun pe lumea asta.
De remarcat prezența Primarului General al Capitalei și lipsa unor personalități despre care puteam să jur că nu vor da bir cu fugiții chiar dacă prietenii știu de ce.
Felicitări domnului IOAN-AUREL POP, președintele Academiei Române, pentru mesajul de deschidere deși nu cu mult timp în urmă dânsul ne spunea că îl cam stânjenește această colaborare cu MLNR. S-o mai fi deșteptat între timp.
Felicitări domnului avocat, fost parlamentar, Remus Adrian Borza, Mare Maestru de Onoare Ad Vitam al M.L.N.R., producătorul evenimentului. Dacă îl laudă toată lumea nu am niciun motiv să nu îl laud și eu.
De abia aștept să mai văd și anul viitor încă șapte personalități din România premiate așa cum se cuvine de MLNR.
Gala M.L.N.R ediția a XI-a
Cei șapte laureați ai Galei M.L.N.R ediția a XI-a sunt:
Premiul GRIGORE MOISIL pentru Științe Exacte a fost acordat dl. dr. Paul Vasos – Institutul de Inginerie și Fizică Nucleară „Horia Hulubei”, ELI, și Universitatea din București.
Premiul HENRI COANDĂ pentru Științe Aplicate a fost acordat dl. prof. univ. dr. Vasile Marinca – Universitatea Politehnica din Timișoara, Membru Corespondent al Academiei Române.
Premiul CAROL DAVILA pentru Medicină a fost acordat dl. prof. univ. dr. Victor Velculescu– profesor de oncologie și codirector al Diviziei de Genetică și Epigenetică a Cancerului la Universitatea Johns Hopkins, Baltimore, SUA.
Premiul EUGENIU CARADA pentru Economie a fost acordat dl. conf. univ. dr. Sorin Anagnoste – Prodecan al Facultății de Administrare a Afacerilor în Limbi Străine – A.S.E.
Premiul SPIRU HARET pentru Educație, Mediu, IT a fost acordat dl. conf. univ. dr. Tibor Hartel – Facultatea de Științe și Ingineria Mediului, Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj-Napoca
Premiul CONSTANTIN BRÂNCUȘI pentru Artă și Cultură a fost acordat dl. prof. univ. dr. Constantin Chiriac – actor, regizor, directorul Teatrului Național Radu Stanca din Sibiu
Premiul NICOLAE TITULESCU pentru Diplomație și Politologie a fost acordat dl. ambasador Sorin Dumitru Ducaru