COMUNICAT DE PRESĂ – INVITAȚIE DE PARTICIPARE 

Asociația Uniunea Națională a Experților Tehnici Judiciari organizează sâmbătă, 5 aprilie 2025, începând cu ora 10:00, un simpozion dedicat experților tehnici  judiciari.  

Evenimentul va avea loc la Universitatea „Andrei Șaguna” din Constanța și va  constitui un prilej de dezbatere a modalităților de optimizare a activității experților tehnici în  relația cu instanțele și justițiabilii, cu scopul de a se scurta semnificativ durata de soluționare a  litigiilor în care instanțele dispun numirea de experți pentru întocmirea de rapoarte. 

Reprezentanții mass-media sunt invitați să participe la acest eveniment și să contribuie  la aducerea la cunoștința autorităților și publicului larg a discuțiilor și propunerilor ce fi pot  valorificate de legiuitori și instanțe în procesul de justiție. 

Tematica în domeniu este foarte largă, iar la acest simpozion ne-am propus să atingem  doar o parte dintre temele de interes, având drept sursă propunerile experților, avocaților și  executorilor judecătorești care au confirmat participarea la simpozion 

Teme sunt foarte actuale și importante pentru sistemul judiciar și pentru specialiștii  autorizați în calitatea de expert tehnic judiciar, iar dezbaterea acestora în cadrul simpozionului  va putea contribui la îmbunătățirea practicii și a reglementărilor din domeniu: 

  1. Prezentare succintă a propunerii Asociației U.N.E.T.J. pentru amendarea OG  2/2000, avantajele organizării activității experților tehnici judiciari de o structură  privată sub monitorizarea Ministerului Justiției. 
  2. Destinațiile date de MJ pentru 10% reținuți din onorarii cu analiza posibilităților  de preluare a unor activități de pregătire continuă a experților cu solicitarea de  finanțare din această sursă 

Propuneri pentru alocarea unei părți din acești 10% pentru: 

  1. informatizarea performantă a procesului de decontare a onorariilor:  Digitalizarea proceselor administrative ar facilita atât gestionarea fondurilor, cât  și transparența în alocarea acestora. 
  2. Pregătirea profesională continuă prin actualizarea cunoștințelor profesionale.

III. Modalitățile de estimare de către instanțe a onorariilor provizorii și a onorariilor  dispuse final, necesitatea dispunerii avansurilor de cheltuieli pentru deplasare,  necesitatea obiectivă a convocării experților pentru analiza obiectivelor propuse 

  • Stabilirea unui plafon valoric provizoriu minim pentru efectuarea unei  expertize: Propunerea unui plafon valoric provizoriu minim ar putea asigura o  transparență mai mare în stabilirea onorariilor și ar putea ajuta la evitarea unor  discrepanțe în procesul de evaluare. Avantajele ar putea include uniformizarea practică  a onorariilor, în timp ce dezavantajele pot include rigiditatea în abordarea unor cazuri  mai complexe sau mai simple. 
  • Utilitatea reglementării unui onorariu orar aplicabil lucrărilor de efectuare a  expertizei: Reglementarea unui tarif orar ar putea fi o metodă mai flexibilă și mai eficientă de  remunerare a experților, însă ar putea genera dificultăți în stabilirea unui tarif adecvat, având  în vedere complexitatea diferitelor tipuri de expertize. 
  1. Situația protecției datelor cu caracter personal: 
  • în cadrul în listelor de experți, listate pe site-ul Ministerului Justiției, precum și pe  site-urile altor entități; 
  • în procedura de citare a părților de către experți, necesitatea adaptării metodei de  citare a părților de către experți 
  1. Relația dintre experți și instanțe văzută prin ochii unui avocat de litigii 
  • Realități și propuneri de îmbunătățire: Un avocat de litigii poate oferi  perspective valoroase asupra modului în care relația dintre experți și instanțe poate fi  îmbunătățită, pentru a asigura un proces mai eficient și echitabil. 
  1. Relația experților tehnici judiciari cu executorii judecătorești: 
  • Modalități de recuperare a onorariilor neachitate de către părți: Discutarea unor  mecanisme de recuperare a onorariilor neplătite, prin intermediul executorilor  judecătorești, ar putea rezolva o problemă frecventă în domeniu. 
  • Avantajele consemnării de către executorii judecătorești ale constatărilor  situațiilor de fapt ale experților prin conservarea probelor. 
  • Avantajele organizării activității experților tehnici judiciari după modul de  organizare al executorilor judecătorești. 

VII. Avantajele organizării examenelor de admitere în calitatea de expert tehnic judiciar  și pentru specialiștii fără doctorate 

VIII. Independența și imparțialitatea expertului, în contextul presiunilor exercitate  asupra acestuia din partea părților implicate în proces, a avocaților, etc. 

  • Utilitatea chemării expertului numit în camera de consiliu pentru analiza  obiectivelor propuse de părți și stabilirea onorariului provizoriu: O asemenea practică ar  putea asigura că expertul are o viziune clară și obiectivă asupra cazului, fără influențe externe.

Pentru confirmarea participării și informații suplimentare, vă rugăm să ne contactați la tel.  0723569649 și/sau e-mail contact@unetj.ro 

Vă așteptăm! 

Președinte al Asociației Uniunea Națională a Experților Tehnici Judiciari Dr.ing. Cătălin Lăzureanu

mai multe comunicate de presă aici

error: Continut Protejat!!