Anul acesta, Carnavalul de la Veneţia are loc între 12 februarie şi 1 martie, cu tema „Aminteşte-ţi viitorul”, pentru integrarea elementelor virtuale şi multimedia în paradele şi manifestările deja tradiţionale dorindu-se evitarea aglomerației de frica virusului care se pare că va fi și el pe acolo deși neinvitat.

Un eveniment unic într-un oraș unic. Un amestec năstrușnic de tradiție, istorie, cultură, distracție și bună dispoziție plin de evenimente bune de povestit nepoților.

Nu vor mai fi petreceri în piața San Marco, s-a renunțat la Zborul îngerului, nu vor mai fi parade la Lido, Burano etc.

Totul se transmite în timp real în toată Veneția. În Piața San Marco pe un ecran uriaș vor fi imagini memorabile din anii trecuți. Aici participanții vor defila costumați cum se cuvine zilnic între 10 și 18.30 în speranța că pot fi remarcați și premiați.

Vor fi spectacole începând cu 18 februarie 2022, la Palatul Dogilor, Museo Correr, Palazzo Mocenigo şi Casa Memorială „Carlo Goldoni, la Sala Santa Margherita, Ateneo Veneto, Centrul Cultural Canadian, galeria de Artă Modernă „Pesaro International” şi la Teatro Aurora etc.
Directorul artistic al ediţiei 2022 a Carnavalului de la Veneţia este Massimo Checchetto, scenograf al Teatrului „La Fenice”.

Carnavalul de la Veneţia începe în anul 1162, toată lumea are dreptul la distracţie înainte de lăsatul secului pentru Postul Paştelui

În secolul al XVIII-lea, tineri bogaţi din întreaga Europă veneau incognito la Veneţia să se distreze fără a putea fi recunoscuţi.

Când împăratul Bonaparte a cucerit Italia a interzis Carnavalul din Venetia. În 1930 și Benito Mussolini a interzis carnavalul.

De abia în 1979 s-a reînviat tradiţia, carnavalul şi măştile devenind un simbol pentru Cetatea Dogilor şi o atracţie pentru turişti.

Pentru că la Veneția nu prea sunt pisici o mască renumită imită pisica.

Cea mai cunoscută este „Bauta”, o mască albă cu un nas încovoiat, asortată cu o pelerină neagră şi un tricorn, adică o pălărie cu trei colţuri denumită tabarro.
România a participat la Carnavalul de la Veneţia pentru prima dată, în calitate de invitat de onoare, la ediţia din anul 2008, desfăşurată în perioada 26 ianuarie-5 februarie.

Carnavalul provine de la „carne vale”, un fel de adio carne, și începe într-o sâmbătă cu peste două săptămâni înainte de postul mare. Marțea grasă este ultima zi în care putem mânca mult înainte de a intra în post.

sursă foto: carnivaland.net

error: Continut Protejat!!