Biserica Sfântul Nectarie din Constanța a găzduit duminică, 03 aprilie 2022, cu binecuvântarea IPS TEODOSIE, ARHIEPISCOP AL TOMISULUI, Concertul Caritabil Emoție și Rugăciune.
Toți cei prezenți în seara concertului s-au bucurat de revederea cu IPS Teodosie și de vorbele sale plăcute.
Preotul Paroh Marinel Pădure un om cu suflet mare și o generozitate greu de exprimat în cuvinte s-a achitat impecabil de datoria de gazdă reușind să creeze o stare de bine, de pace, o stare pe care doar acasă o poți avea. Și cum altcumva să ne simțim în Casa Domnului? Am văzut copiii fericiți în această Biserică și liberi să se exprime, să meargă, să privească oamenii Bisericii mai de aproape în timp ce cântau, să descopere Biserica. Erau liberi și mulțumiți că se aflau în acel locaș sfânt, erau în siguranță, erau iubiți iar ei știau, înțelegeau și se comportau ca atare.
Către finalul concertului IPS Teodosie a fost felicitat pentru cei 28 de ani de arhierie, întrucât hirotonia în arhiereu s-a săvârșit în ziua de 3 aprilie 1994 în Biserica Sfântul Spiridon Nou din București, paraclis patriarhal după ce, în ședința din 22 martie 1994 a Sfântului Sinod a fost ridicat la treapta arhieriei, cu acordarea prealabilă a rangului de arhimandrit și a aprobat alegerea în funcția de episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, cu titulatura de Snagoveanul.
La începutul anului 2001, după retragerea arhiepiscopului Lucian Florea patriarhul Teoctist a convocat la București, pentru ziua de 21 februarie, Colegiul Electoral Bisericesc, în vederea alegerii unui nou arhiepiscop. În urma votului membrilor Consiliului Electoral Bisericesc a fost ales Teodosie Petrescu pentru scaunul arhiepiscopal de la Tomis. Întronizarea a avut loc în Duminica Floriilor, 8 aprilie 2001, la Catedrala Arhiepiscopală din Constanța.
Membrii Coralei Armonia i-au mulțumit IPS Teodosie pentru sprijinul acordat permanent, pentru ajutorul necondiționat, pentru susținerea activității acestui cor bisericesc.
Suntem onorați că prin prezența dumneavoastră la acest concert s-a transformat în sărbătoare pentru că azi am vrea să marcăm și împlinirea celor 28 de ani de arhierie pe care îi dorim înmulțiți, chiar dublați.
Înalt Prea Sfințitul Teodosie Arhiepiscop al Tomisului vădit emoționat și parcă ușor obosit (a venit la concert după ce a participat la Sfântul Maslu) a lăudat realizările membrilor Coralei Armonia:
Ei sunt o adevărată armonie de tineri, o armonie de slujitori și imi pare bine că în această zi de emoție pentru mine am ascultat din nou o parte din acest concert care de fiecare dată produce aceleași emoții, aceeași stare.
Eu le mulțumesc foarte mult încă o dată și sper ca acest concert să fie imprimat total și să răspândească această ARMONIE în toată țara că mulți m-au sunat și mi-au spus că a fost cel mai frumos. A fost inspirația lor să facă o sinteză a celor mai alese cântări care exprimă adevărul Dumnezeiesc.
De aceea mă simt îndatorat și-i voi mulțumi mereu lui Dumnezeu care mi-a dat acești tineri atât de bogați spiritual și muzical. Să vă țină Dumnezeu talentul!
Amintim că în noiembrie 1982, după ce a cântat în corul studenților, Teodosie Petrescu a fost încadrat cântăreț bisericesc la paraclisul patriarhal Antim. La 1 octombrie 1986 a fost titularizat prin concurs pe postul de asistent universitar la Facultatea de Teologie din București, secția Practică. În anul 1977 a fost închinoviat ca frate la schitul Crasna din județul Prahova. În data de 6 decembrie 1990 a fost tuns în monahism la același schit, ocazie cu care a primit numele de Teodosie.
La 24 februarie 1991 a fost hirotonit ieromonah, având ca sarcină activitatea de asistență religioasă și misiune caritabilă la spitale, azile și casele de copii din București. Între 1992-1993 a beneficiat de o bursă de studii la Universitatea din Birmingham.
Acum putem înțelege de ce a binecuvântat acest concert care aduce împreună muzica bisericească și activitatea caritabilă, ambele făcând parte din sufletul său.
Iubit și mult discutat, apreciat și invidiat, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului este o imagine clară a ortodoxiei din această parte a țării. Eu l-am văzut adeseori istovit dar întotdeauna făcându-și datoria cu sfințenie. L-am descoperit urmându-și cu înverșunare țelul, pășind cu siguranță și curaj pe calea sa, fără a se clinti, fără a se feri din drumul său chiar dacă a simțit vrăjmașii adulmecându-i urmele, chiar dacă dușmanii s-au încăpățânat a-l supraveghea iar cârcotașii s-au grăbit a-i pomeni numele și a-i răstălmăci cuvintele și faptele.
Nu sunt o pricepută în cele bisericești dar îmi amintesc din copilăria mea cum bunicii îmi spuneau că omul cu cât este mai urât și mai hulit de semenii săi cu atât i se vor ierta mai multe păcate, cu atât va fi mai iubit de Dumnezeu. Nu știu ce scriu Sfintele Cărți și nici ceea ce spun Sfinții Părinți dar la câte am auzit despre IPS Teodosie cred că cei ce l-au hulit și continuă să o facă îi vor prelua toate păcatele, dacă o avea, ca orice om pe această lume.
În rest, fiecare cu ale lui, cu poverile sufletești, cu durerile lui, cu arșițele care-i mistuie sufletul. Aș vrea să pot spune că merg săptămânal la Biserică, dar nu se întâmplă așa, mi-aș dori să țin posturile de peste an dar nici asta nu-mi iese deocamdată însă pot spune că am primit ajutor de la Dumnezeu mereu, că respect preoții pentru eforturile lor, pentru sacrificiile lor, pentru tot ceea ce reprezintă ei pentru mulți dintre noi.
Preoții sunt oameni, nu îngeri, încearcă să poarte Cuvântul Domnului fiecare după cum și cât poate. Ce ne-am face dacă în momentele de grea încercare nu am avea unde să mergem pentru a aprinde o lumânare, nu am avea cui ne plânge necazurile, nu am avea către cine să ne îndreptăm speranțele, nu am avea unde ridica privirile așteptând un semn, așteptând salvare, iertare, izbăvire?