„Printre științele simbolice, interpretarea numerelor este una dintre cele mai vechi.

Platon o considera treapta cea mai înaltă a cunoașterii și esența armoniei cosmice și interioare. China vedea în interpretarea numerelor mai ales cheia spre armonia macro-micro-cosmică, spre conformarea imperiului la legile cerești. Boetius socotea că orice cunoaștere supremă trece prin numere iar Nicolas Cusanus că erau cel mai bun mijloc pentru a te apropia de Adevărurile divine.

Totul este potrivit după Număr (discurs sacru al lui Pitagora citat de Iamblichos).

Numerele, spunea Sfântul Martin, sunt învelișul vizibil al ființelor. Numerele nu trebuie folosite în mod nepotrivit. Ele conțin o forță neștiută. Numărul este amăgirea misterului.

Numerele, ca și numele, când sunt rostite, pun în mișcare niște forțe care produc un curent de felul unui pârâu subteran, invizibil dar prezent.

Rostirea unui nume sau a unui număr care te privește de aproape te expune.

Antropomorfismul simbolic al numărului este ilustrat și de un vers al lui Victor Hugo: Omul, cifră aleasă, cap august al numărului.” – Jean Chevalier și Alain Gheerbrant, DICȚIONAR de SIMBOLURI, editura Polirom

P.S. Numerele ne jută să mai înțelegem câte ceva. Dacă vrem. Dacă putem. Cea mai proastă variantă este să le ignorăm. Să fim ca oamenii modești care trăiesc doar pentru a mănânca.

Unii vin lângă noi doar pentru agapă în speranța că acolo se mai întâlnește ba cu unul ba cu altul ca să mai crească și el în societate alături de ceilalți.

Putem studia simbolistica numerelor. Avem această obligație pentru a ne apropia de Marele Arhitect. Acest limbaj ar numerelor poate fi o legătură cu EL.

găsiți materiale de același autor aici

articole despre ezoterism masonerie aici

sursă foto titlu aici

 

error: Continut Protejat!!