Încărcătura simbolică a numărului TREI, transmisă nouă de la Pitagora încoace, ne determină să îl folosim, pe acest esențial 3, pentru noi în activitatea masonică.
Poate fi un argument suficient? Utilizarea lui pare atât de firească încă de la început încât nimeni nu se mai miră și de ce. Așa e bine și gata. Nici că se putea altcumva mai bine.
Dacă îi întrebi pe unii mai studioși de ce trei îți explică foarte mândri de ei pentru că facem trei pași, avem trei ani și trei colonete etc. Uitând esențialul și misterul întrebării: de ce trei adică de ce nu doi sau unu sau patru?
Începem să înțelegem că nu putem începe cu UNU pentru că este monadă, este primordial, este numărul Marelui Arhitect. Nici Maestrul Venerabil nu folosește numărul unu în lucrările noastre și, mă rog, am putea spune că ar fi singurul îndreptățit dacă ar fi cazul. Dacă ne-ar obliga cineva. Dacă folosindu-l pe UNU în munca noastră l-am onora pe Marele Arhitect.
Nu începem lucrările nici cu numărul DOI care semnifică în primul rând o pereche apoi reprezintă în același timp și bine și rău iar la noi știm că ucenicul își începe activitatea de unul singur și trebuie să știe și el că așa e bine că de acum încolo nu îi va mai fi rău pentru că îl însoțim noi dar el merge pe acest nou drum masonic singur, nu are pereche, vede și înțelege cât poate el, singur. Printre prieteni, printre frați, dar singur.
Nouă nu ne trebuie doi în munca MASONICĂ, ne-ar încurca rău de tot, nu am putea justifica prezența lui doi niciodată. Nici sculele noastre bine alese sunt folosite individual.
Numărul TREI devine astfel primul și cel mai important pentru noi și pentru calea care urmează să o străbatem împreună. Voi căuta să găsesc semnificațiile simbolice bine lămurite în cărțile de și cu numerologie ca să putem vedea mai pe larg împreună de ce masonii își încep munca sub auspiciile acestui număr tare misterios.
Totul pare simplu mai ales pentru noi deoarece dacă așa zice la Ritual așa facem și gata, ce atâta tevatură! Trebuia să începem cu un număr și ăsta pare cel mai potrivit.
Greșit, foarte greșit. Nu trebuia să începem cu un număr. De ce să începem cu un număr? Munca noastră e mai ușoară dacă folosim numere? De aceea am început să studiez cărți bune din Numerologie.
Masonii se puteau descurca și fără numere? Sigur că da.
Putem afla de ce am ales semnificațiile numerelor 3, 5 și 7 și doar ale lor?
Unde, cum, când și de la cine?
găsiți materiale de același autor aici
articole despre ezoterism masonerie aici