Singurătatea este foarte toxică scriu cei de la Forumul Economic Mondial și a devenit o epidemie globală.


Forumul Economic Mondial este o organizație non-profit elvețiană binecunoscută pentru întâlnirea anuală de iarnă din Davos, o stațiune montană unde a participat si Ana Birchall în perioada 22-25 ianuarie 2019, eveniment de înalt nivel care reunește lideri politici, diplomați, economiști, reprezentanți ai marilor companii internaționale. “O caracteristică esențială a tuturor democrațiilor stabile și transparente, egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați reprezintă un factor care încurajează dezvoltarea economică, promovează bunăstarea generală și conduce la o societate mai incluzivă și mai echitabilă atât pentru femei, cât și pentru bărbați”, a zis Ana Birchall.

În zilele noastre cei care locuiesc singuri sunt mai mulți ca niciodată, de exemplu, jumătate din locuitorii Parisului şi două treimi din locuitorii din Stockholm. În Marea Britanie, jumătate din cei de peste 75 de ani trăiesc singuri. Rar de tot au ocazia să discute cu cineva. Mulţi dintre ei nu au mai vorbit cu o rudă sau cu un prieten de luni de zile.

În prezent, în Statele Unite, numărul mediu de prieteni apropiaţi ai unei persoane a scăzut de la 3 la 2. Din 1985 până în 2004 numărul celor fără prieteni apropiaţi s-a triplat. Se pare că moda asta aparent occidentală vine și la noi degrabă. Ne însingurăm din multe motive care mai de care mai justificate. Urbanizarea a contribuit în bună măsură acestui flagel modern. Legăturile tradiționale cu familia slăbesc pe zi ce trece. Tinerii devin din ce în ce mai independenți și mai neascultători. Modelele lor sunt înspăimântătoare pentru cei mai în vârstă sau pentru tradiționaliști. Foarte multe ore ținem legătura cu lumea numai online și asta duce la o însingurare accentuată, atât de dorită și de plăcută fără să putem înțelege efectele dezastruoase ce pot urma.
 

Toate neamurile pământului încearcă pe diferite căi să stopeze această însingurare, omenească dar și foarte antisocială. În Marea Britanie, de exemplu, o persoană singură trebuie să plătească în jur de 6.000 de lire în plus pe an. Vrei să trăiești singur, să nu te deranjeze nimeni, plătești în plus la taxe. În ianuarie 2017 Agerpres ne anunță că în Marea Britanie a fost numit un ministru al singurătăţii (rol asumat de ministrul sporturilor), a cărui misiune va fi de a lua măsuri împotriva izolării crescânde resimţite de peste unul din zece britanici, sau circa nouă milioane de oameni, atât tineri cât şi vârstnici, preluând știrea din Reuters şi BBC.

„Singurătatea este trista realitate a vieţii moderne, pentru mult prea mulţi oameni”, a adăugat în comunicat şefa guvernului de la Londra.

Majoritatea medicilor britanici consultă zilnic între unul şi cinci pacienţi veniţi în principal pentru că sunt singuri.
În decembrie, prof. Jane Cummings, unul din directorii executivi pentru Anglia ai serviciului public de sănătate britanic, a atras atenţia că frigul şi singurătatea pot fi letale în lunile de iarnă.
Singurătatea costă peste tot în toată lumea. La nivel global, costul singurătăţii s-a ridicat, în 2010, la 2,5 trilioane de dolari.
 

În unele state apar programe, idei şi iniţiative pentru a combate acest fenomen. În Italia, studenţii se mută cu oameni în vârstă, ţinându-le companie şi reducându-şi astfel şi costurile lor de chirie.
Singurătatea ne afectează din punct de vedere social, dar efectele ei au și un impact psihologic şi în timp chiar asupra sănătăţii individului.

Sentimentul de singurătate poate fi legat în special de factori genetici la care se adaugă şi alte elemente, precum izolarea fizică, divorţul, moartea unei persoane dragi sau chiar schimbarea domiciliului sau părăsirea comunităţii.

Chiar şi atunci când suntem înconjuraţi de prieteni, ne putem simţi singuri, pentru că nu putem găsi mereu o conexiune cu cei din jur. Chiar şi atunci când relaţiile întemeiate sunt de calitate, există riscul de a ne simţi singuri din lipsa contactului cu respectivele persoane nu întotdeuna alese cum trebuie.

Aveți mare grijă că singurătatea e contagioasă. Faptul că poți face ce vrei tentează. Apoi te retragi și nu te mai poți întoarce în colectivitate. Singuraticii îi molipsesc cu sentimentul lor pe cei din jur, de la familie, prieteni şi până la simple cunoştinţe. Legăturile sociale cu cei singuratici au puterea de a transmite această stare chiar şi în cazul persoanelor care nu suferă de singurătate.

Singurătatea pare la început ceva bun apoi se transformă în suferință. Dacă îi iubim pe cei de lângă noi să nu îi lăsăm singuri niciodată.

Dă cunoștințelor tale din când în când câte un telefon și folosește simplu inevitabilul „ce mai faci”?! Treci pe la părinții tăi și spune-le că nu ai nevoie de nimic și că doar ți s-a făcut dor de ei, că ce părinți buni ai tu.

Putem să ne luptăm cu singurătatea împreună! Și nici nu ne costă, nici nu ne doare.

error: Continut Protejat!!