O sărbătorim anual pe data de 20 martie la nivel mondial.
A fost inițiată și pusă la cale de Jayme Illien un cosilier special de la Organizația Națiunilor Unite. Activist și om de stat Jayme Illien a promovat această mișcare a fericirii globale.
În 2011 Illien a adus ideea și conceptul de Ziua Internațională a Fericirii către înalții funcționari ai Națiunilor Unite.
„Happytalism is a new economic system, socio-political philosophy, and human development paradigm which places the primacy of happyness, well being, and freedom at the center of human development and all life.”
„Happytalismul este un nou sistem economic, filozofie socio-politică și paradigmă de dezvoltare umană care plasează primatul fericirii, bunăstării și libertății în centrul dezvoltării umane și al întregii vieți.” asigurat
Illien a organizat o campanie pentru o coaliție globală a tuturor celor 193 state membre ale ONU și a obținut aprobarea de la Secretarul General al Națiunilor Unite, Ban Ki-moon, pentru a susține acest concept de stabilire a unei noi zile internaționale oficiale, Ziua Internațională a Fericirii.
În 2012, Adunarea Generală a ONU a stabilit ca Ziua Internațională a Fericirii să fie sărbătorită peste tot în lume pe 20 martie.
Ziua dedicată fericirii mondiale coincide cu Ziua internațională a Francofoniei.
Organizația Națiunilor Unite invită organizațiile internaționale și societățile civile, organizațiile non-guvernamentale și persoane fizice, să marcheze Ziua Internațională a Fericirii .
ONU vrea ca această inițiativă să încurajeze guvernele să ia în considerare și starea de bine a cetățenilor, să nu se mai concentreze doar pe creșteri economice.
În 2020 România se afla pe locul 47 într-un clasament care include 153 de țări, după Nicaragua, dar înainte de Kuweit.
Finlanda deține rangul de cea mai fericită țară din lume pentru al treilea an consecutiv.
Este urmată de Danemarca, Elveția, Islanda și Norvegia.
Au fost clasificate 156 de țări după analize sociale, urbane, naturale, de mediu, referitoare la unele legături între fericire și dezvoltare durabilă.
„Fericirea este o stare mentală de bine, fiind caracterizată de emoții pozitive sau plăcute, de la mulțumire la bucurie intensă. Diferite abordări biologice, psihologice, religioase și filozofice s-au străduit să definească fericirea și să identifice sursele sale.” Wikipedia
Tot așteptând să ne fie mai bine putem fi fericiți, suntem fericiți, și parcă nu ne vine să credem.
Fiți fericiți azi, oameni buni, este ziua de care suntem siguri.