mihai eminescu data de nastere

Mihai Eminescu – trei posibile date de naștere

Într-un registru al membrilor “Junimii”, Eminescu și-a trecut data nașterii ca fiind 20 decembrie 1849 dar în documentele gimnaziului din Cernăuți, unde a studiat, este trecută data de 14 decembrie 1849.

Cu toate acestea, Titu Maiorescu, în lucrarea “Eminescu și poeziile lui”- (1889), citează cercetările lui N. D. Giurescu și preia concluzia acestuia potrivit căreia data și locul nașterii lui Mihai Eminescu ar fi fost 15 ianuarie 1850, în Botoșani.

Această ultimă posibilă dată a nașterii dată rezultă din mai multe surse, printre care un dosar cu note despre botezuri din arhiva bisericii Uspenia (Domnească) din Botoșani; în acest dosar data nașterii fiind trecută ca „15 ghenarie 1850”, iar cea a botezului, la data de 21ale aceleiaşi luni.

Data nașterii este confirmată de sora mai mare a poetului, Aglae Drogli, care susține că locul nașterii trebuie considerat satul Ipotești. Numele său de botez era Mihail Eminovici.

Mulţi ani mai târziu, prin intermediul lui Iosif Vulcan, soarta a decis, ca numele poetului să devină Mihai Eminescu. În revista “Familia” din Pesta a lui Iosif Vulcan, în 1866, apare prima dată cu acest nume.

Mihai Eminescu
Mihai Eminescu

Analizând fiecare posibilă dată de naștere am concluzionat următoarele:

Dacă s-ar fi născut pe data de 14 decembrie 1849

Ar fi avut o cifră a destinului 3 din 3 și 0, cifra zilei de naștere 5 și cifra obiectivelor 8. Adică ar fi fost talentat, iute la mânie, cu explozii nervoase dese și puternice, gelos, cu toane, se plictisea repede, schimba mereu ceva, prefăcut, cameleonic, afemeiat, convingător. Calea lui în viață ar fi fost averea sau cariera militară (eventual spion).

Dacă s-ar fi născut pe data de 20 decembrie 1849

Ar fi avut cifra destinului 9 din 2 și 7, cifra zilei de naștere 2 și cifra obiectivelor 5. Asta înseamnă că ar fi fost blând și bun, cumsecade și darnic, timid, timorat, aștepând prea mult momentul potrivit pentru a acționa, cu treceri bruște de la o stare la alta sufletească, diplomat, și însingurat deopotrivă, sceptic, dificil, talentat și romantic, detestând lumea agitată dar având nevoie să știe că în jurul lui sunt oameni care iubesc, trăiesc și suferă.

Cu darul de a simți oamenii, de a înțelege natura umană, cu capacitatea de a da înțelesuri diferite unor întâmplări sau fapte relativ obișnuite. Calea sa în viață ar fi fost libertatea.

A treia posibilă dată de naștere a lui Mihai Eminescu, 15 ianuarie 1850.

Cifra destinului 3 din 1 și 2, cifra zilei de naștere 6 și cifra obiectivelor 7 sunt principalele cifra din profilul numerologic rezultat în urma analizei făcute pe baza celei de a treia posibilă dată a nașterii.

Comparând cele trei analize numerologice, am constatat câteva similitudini:

Cifra 2 se regăsește în profilul celei de a doua posibile date a nașterii și în profilul celei de a treia (așadar timiditatea, stările sufletești oscilante, capacitatea de a fi prieten).

Cifra 3 se regăsește atât în profilul numerologic realizat pe baza primei posibile date de naștere cât și în profilul numerologic realizat pe baza celei de a treia pobibilă dată a nașterii.

care este data reala a nasterii lui Mihai Eminescu
care este data reala a nasterii lui Mihai Eminescu

Am ales astfel să realizez pe larg profilul numerologic presupunând 15 ianuarie 1850 ca fiind data reală a nașterii

Am exclus cea de a doua dată de naștere din motive strict numerologice (din profilul rezultat lipsește cifra 3 a talentului inepuizabil, a necesității de a comunica, a nevoii de a primi dragoste, stărilor nervoase și a angoaselor, a nevoii de a se descătușa) dar și pentru că în ultima presupusă dată de naștere, ziua nașterii are cifra 6 ( a dascălului, a profesorului, a celui care simțea nevoia să arate, să atragă atenția asupra greșelilor)

Mai degrabă ostil decât paşnic

Dezinteresat de opiniile celor pe care nu-i agrea sau ale celor ce trebuiau conduşi, se pricepea să risipească bani, talent, cuvinte. Comunicarea era esenţială pentru el.

Nu era un practicant al bunelor maniere

Era îndeosebi încântat a pune în încurcătură sus-puşii plini de ifose, ce afişau scorţoşi un comportament preţios. Asta nu exclude talentul poetului de a se descurca în mediile simandicoase, de lume bună.

Putea deveni grosolan, mitocan, la nevoie, exprimându-şi în acest fel dezgustul şi deopotrivă nevoia de a se afla în atenţia tuturor. Lipsa evidentă de tact era umbrită oarecum de capacitatea sa de a se comporta prietenos, de a fraterniza cu cei aflaţi în suferinţă.

Trecerile bruşte de la o stare la alta sufletească nu erau atrăgătoare

2 care se regăseşte în numărul destinului său, e responsabil şi de opiniile ferme, pe care nimeni nu i le putea schimba. Totul era bine împărţit pe două mari coloane conturate solid, alb- negru, prieten- duşman.

Se afla mereu la extreme, nicicând pe cărarea din mijloc.

Loialitatea era importantă pentru el. În spiritul frăţiei şi graţie lui 2 care se regăseşte în numărul destinului său, era capabil a-i lăsa pe ceilalţi să fie premiaţi, felicitaţi, admiraţi, pentru eforturile sau reuşitele sale.

NUMĂRUL DESTINULUI 3 din 2 şi 1, un talentat, gelos şi năbădăios

Avea nevoie să fie văzut, observat, recunoscut.

Nu conta modalitatea aleasă pentru a atrage atenţia asupra sa. Nu suporta făţărnicia şi oricât de multă educaţie ar fi avut, nu rezista puternicei tentaţii de a se răzvrăti, în felul său, chiar dacă asta însemna rumoare printre cei prezenţi.

Alegea să fie gălăgios, impulsiv, blazat. Dovedea un umor înţepător, letal. Conştient de propriile calităţi, se iubea îndeosebi pe sine admirându-se neîncetat, considerând normală orice exprimare admirativă la adresa lui, pentru că aşa face mereu o persoană cu numărul destinului 3.

Gelozia sa era o boală grea, prima şi cea mai importantă dintre toate, iar ura pe care apuca a o nutri faţă de cineva atingea cote maxime, periculoase.Tot din cauza lui 3 norocul nu l-a părăsit nicicând.

Nici banii, pe care-i folosea cât îi avea şi după care nu plângea când avea punga goală dar care apăreau mereu la timpul potrivit.

Cu siguranţă bârfa, vorba îndelungă, puteau fi trecute pe lista preferinţelor lui.

Niciodată însă despre lucruri serioase nu vorbea în glumă. Secretul era sfânt pentru el. Lăcomia putea fi un dezavantaj covârşitor: lacom după informaţii, după laude.

Putea fi vicios: ori mâncare prea multă ori tutun în exces ori băutură din belşug. Cu talent a fost fericit cu dărnicie.

Putea avea talente multe, unele rămase necunoscute celorlalţi. Unul foarte important era acela de a găsi rezolvări situaţiilor de criză, în moduri neortodoxe, deloc apropiate de convenţional.

Se pricepea, al naibii de bine, în haosul creat numai de el, să preia şi să menţină controlul în orice împrejurare.

Autoritar (graţie lui 1 care există în numărul destinului său, alături de 2) şi energic, doar aparent colabora cu ceilalţi preferând să pună la punct, să emită ipoteze şi să lucreze singur. Cu siguranţă, în mijlocul acţiunii, îndemnul de a sta de-o-parte îl putea jigni definitiv.

Risca mereu, pregătit pentru necunoscut.

Orgoliul nemăsurat şi conştiinţa propriei valori devenind în acest fel aliaţi importanţi şi duşmani înverşunaţi ai celorlalţi, ai tuturor, deopotrivă. Nu ştia ce-i frica, poate se temea uneori, fără a se împiedica de acest sentiment.

Încrederea în sine era un Atu, folosit cu prisosinţă în jocurile vieţii lui. Importantă la el era agresivitatea exprimată în scopul obţinerii împăcării cu sine.

Pentru că era un 3 din 2 şi 1, nici asociat pe deplin (de la 2), şi nici un şef sadea (de la 1), a ales, în cunoştinţă de cauză, a fi ceea ce se pricepea cel mai bine: eroul propriei poveşti, prinţul descătuşat de dogme, poetul răzvrătit, îndrăgostitul lipsit de speranţă. Pentru că putea alege asta, pentru că era în principal un 3, prin numărul destinului său. Iubea conceptul de iubire.

Era gelos pe tot ce exista în jurul său şi nu ar fi iertat nici o trădare chiar şi imaginară.

Răbdarea nu s-a numărat printre calităţile sale

Timpul prea preţios nu permitea a-i fi pierdut cu prostii nefolositoare minţii sale iscoditoare.

Se agita permanent. Când îşi dorea, putea fi fermecător, cifra 3 din destin. Când era deranjat devenea nesuferit, lipsit de bun simţ, şocând. Suficient de împrăştiat, se risipea în multitudinea proiectelor începute şi neterminate.

Trecea cu uşurinţă de la realizarea unui proiect important la imaginarea altuia, cu siguranţă mai bun, mai important, mai frumos, ce urma la rându-i a fi părăsit pentru următorul gând ce-n mintea-i înflorea.

Extremist, pentru că numărul destinului său 3, îl conţinea pe 2, putea fi dur cu cei mai puţin înzestraţi cu minte ori talent dar înfumuraţi, infatuaţi, ce se considerau importanţi.

Deloc intimidat de puterea deţinută de unii

Mai degrabă dezgustat de puternicii vremii, nu evita în a-şi expune opiniile franc, în faţa tuturor.

În primul rând implicat, curios, dornic a sfătui pe toţi în pofida oricui, împotriva tuturor, indiferent de dorinţele celorlalţi- cifra zilei de naştere 6 (ziua nașterii 15).

Dascălul din el nu l-a împiedicat să-şi exprime răspicat părerea deloc măgulitoare despre calitatea unor scrieri ale celei ce era cunoscută ca fiind Carmen Silva, pe numele său, Elisabeth Pauline Ottilie Luise zu Wied, regina Elisabeta a României.

Despre ce s-a întâmplat ulterior și întâmplările ce au condus către moartea poetului, despre analiza numerologică a acelei perioade veți citi curând.

sursă foto Poza 1; Poza 2

sursă foto prima pagină Aici

Pentru mai multe articole despre numerologie si personaje le gasesti aici
 

error: Continut Protejat!!