Numărul era esența și legea inteligenței și a ființei.

Ce este mai înțelept pe lumea asta? Numărul și, în al doilea rând, ceea ce conferă nume lucrurilor.

Vom putea cunoaște astfel esența și operele cu adevărat divine ale numărului care există în toate. Însă omului îi este imposibil să ajungă la această țtiință perfectă, rezervată doar zeilor. El poate totuși să se apropie de ea în măsura posibilităților, prin această apropiindu-se de zei, poate deveni mai bun și mai împlinit, își poate desăvârși știința și înțelepciunea, acest lucru fiind menirea și virtutea sa.

Pitagora este primul care a vorbit despre virtuți. Dar nu a reușit să o facă cum trebuie, căci, reducând virtuțile la numere, nu a știut să ne ofere o adevărată teorie.

Empedocle admitea existenţa a patru elemente, căci el adaugă la primele trei (aerul, apa, focul) un al patrulea, pământul.

Aristotel ne spune că pitagoricienii identificau rațiunea pură cu numărul 1, știința cu numărul 2, opiniile cu numărul 3, iar senzațiile cu numărul 4. Aceste păreri sunt prezentate de Aristotel în De Anime, în care vorbește despre filosofie și unde rezumă opiniile lui Platon și ale pitagoreicienilor.”Antelme E. Chaignet, Filosofia lui Pitagora, Editura Herald

 Știm că numerele sunt importante pentru noi și pentru viața noastră.

Cea mai proastă atitudine ar fi să le ignorăm pentru că știm noi de ce pentru că știm noi că nu ne trebuie pentru că știm noi că viața merge înainte oricum.

Noi, masonii, avem obligația să căutăm adevărul să aflăm de ce sunt necesare numerele pentru ca apoi să înțelegem de ce folosim în munca noastră doar numerele 3, 5 și 7. 

Eu încerc să vă trezesc interesul și obligația. Chiar cu riscul de a vă plictisi sau enerva. Dați vina pe mine, vorbiți-mă de rău, dar nu ignorați aceste numere și semnificațiile lor.

găsiți materiale de același autor aici

articole despre ezoterism masonerie aici

sursă foto titlu aici

sursă foto 1 text aici

error: Continut Protejat!!